Wens voor 2018

“We hebben 2017 achter ons gelaten en kijken vooruit naar wat dit jaar ons brengen gaat. Nu kun je afwachten en kijken wat het jou gaat brengen. Maar er is nog een mogelijkheid. Jij kunt ook zelf de wereld beter maken dit jaar. Of in ieder geval een stukje beter. Hoe? Dat is de vraag die je jezelf waarschijnlijk direct stelt. We leven in onzekere tijden waarin de ontwikkelingen snel gaan. Soms zo snel dat ze de volgende dag alweer achterhaald zijn. Dit maakt veel mensen onzeker en vooral passief. “

 

Afwachten heeft nog nooit iemand vooruitgebracht
Zelden is iemand beter geworden van afwachten tot het geluk jouw kant kiest. Wanneer het dat doet heb je letterlijk geluk gehad. Alleen de kans daarop is bijzonder klein. Hoeveel mensen wachten niet af tot een ander in actie komt? Omdat ze niet zelf de eerste stap willen zetten of soms durven zetten. Daarvan kan van alles de oorzaak zijn. Een leidinggevende die geen veilige omgeving creëert, een lage motivatie als gevolg van te weinig uitdaging of te weinig erkenning. Of een hele andere reden natuurlijk.

Zelf in actie komen echter zorgt ervoor dat je het heft in eigen hand neemt en actief kunt werken aan het verbeteren van alles om je heen. Zou het niet geweldig zijn als we aan het eind van 2018 kunnen terugkijken en concluderen dat we daadwerkelijk het verschil hebben gemaakt op een aantal vlakken? Dat we in staat zijn geweest zaken om ons heen beter te maken? Dat we de wereld meer kleur hebben kunnen geven? Mij lijkt dat een mooi uitgangspunt en een schitterend doel om onze schouders onder te zetten dit nieuwe jaar.

Er schuilt een leider in iedereen
Leiderschap is niet voorbestemd aan degenen die een leidinggevende positie hebben binnen de organisatie. Er schuilt namelijk een leider in iedereen, dus ook in jou! Door zelf de eerste stap te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen om je heen en de dingen die gedaan moeten worden om vooruit te komen, wordt je een echte leider. En het mooie van leiders is dat mensen die nu eenmaal graag volgen. Zo wordt een kleine leiderschapsdaad omgezet in iets veel groters en ben je in staat daadwerkelijk het verschil te maken.

Geven in plaats van krijgen
Initiatief en verantwoordelijkheid nemen zijn mooie vormen van ‘geven’. Leiderschap gaat vooral over geven en wel zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat is nog een hele opgave omdat de meeste mensen toch wel zo zijn geprogrammeerd dat ze vroeger of later toch een wederdienst verwachten. Wanneer ik bereid ben jouw dienst over te nemen als je een keer een probleem hebt, verwacht ik stiekem toch dat de eerstvolgende keer dat ik een probleem heb, jij ook bereid bent hetzelfde voor mij te doen. Meestal gebeurt dat ook, want zo werkt het wederkerigheidsprincipe nu eenmaal. Maar wat nu als de ander die bereidheid een keer niet heeft? Dan ontstaat vaak onvrede en irritatie met alle gevolgen van dien. Echt leiderschap betekent ook in die situatie je ‘interne knop’ op geven laten staan.

Wat wil jij bereiken dit jaar?
Het verschil maken kun je op vele manieren en op ieder gebied. Zo kun je er meer zijn voor je collega’s en de samenwerking binnen je team bevorderen. Je kunt je (interne) klanten of gasten een onderscheidend goed gevoel van welkom laten ervaren. Je kunt ervoor kiezen mensen te helpen te bereiken wat zij willen bereiken. Zorgen voor het (mede)ontwikkelen van nieuwe werkwijzen en services. Je kunt het plezier op je afdeling actief vergroten of je collega’s ergens beter in maken. Je kunt meer plezier brengen aan de mensen om je heen. Je kunt alles wat je maar wilt! Het enige wat er nodig is, is zelf in actie komen en verantwoordelijkheid nemen.

Samen maken wij de wereld een stuk mooier
Zou het niet geweldig zijn als we in 2018 samen de wereld mooier maken? Dat we vanuit ons eigen werkveld leiderschap tonen en aan de slag gaan. Dat wij de toon zetten. Actief en iedere dag. Ons niet afhankelijk opstellen van andere afdelingen maar onafhankelijkheid nastreven en de dingen gaan doen zoals wij dat willen. Op de manier waar wij goed in zijn? Vanuit gastvrijheid, Gastheerschap en Givability. Dat we de mensen om ons heen, van andere afdelingen, klanten en leveranciers, meenemen in onze denk en werkwijze. Zou dat niet fantastisch zijn? Zijn wij samen in staat de organisaties in Nederland meer kleur te geven? Ja dat zijn wij. Let’s go active!

Jeff Dadema
Partner | Trainer
Letsgoactive training groep

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *