Winnen!

“Niemand houdt van verliezen” – Phil Knight, oprichter Nike

Iedereen houdt van winnen, jij waarschijnlijk ook. Ik ben er persoonlijk dol op. Winnen geeft een geweldig gevoel van blijdschap. Een moment van onoverwinnelijkheid, ook al gaat het maar om een relatief kleine prestatie. Winnen voelt gewoon ontzettend goed.

Ik doe sinds ik mij kan herinneren aan sport. Ooit net als bijna iedereen begonnen met zwemmen, daarna Judo waar ik niet aan ontkwam met een vader die daar Europees kampioen in is geweest. Ik schopte het tot groene band en besloot toen dat voetbal een veel leukere sport was. In de eerste wedstrijd die ik ooit voor een club speelde, in de D-tjes, scoorde ik direct drie keer. Ik kan het geweldige gevoel van die ene wedstrijd nog steeds goed herinneren, terwijl ik van de vele wedstrijden daarna weinig meer kan terughalen. Ook daar waren mooie winnende momenten, maar die eerste wedstrijd telde het gevoel dubbel. Waarom? Nou eigenlijk heel simpel omdat het niet alleen de doelpunten op zich waren, maar het gevoel het echt te kunnen. Na een paar jaar verruilde ik voetbal voor tennis, wat ik uiteindelijk tot 13 jaar terug zou blijven doen. Dit seizoen ben ik weer begonnen en de eerste gewonnen wedstrijden voelden weer zo ontzettend goed. Zelfs sommige verloren wedstrijden voelden als een overwinning. Ik blijk het na al die jaren nog te kunnen :-).

In mijn semiprofessionele skicarrière waren het aanvankelijk vooral de behaalde examens aan het einde van een opleidingsweek die het fantastische gevoel van winnen opriepen. In de jaren dat ik skiles en skitraining heb gegeven was het vooral het gevoel wat ik kreeg als een deelnemer mijn aanwijzing(en) opvolgende en echt beter naar beneden kwam. En het gave was dat ook die deelnemer er dat winnaarsgevoel aan overhield. Ik ben toen, om meer mensen dat gevoel te geven, gestart met een organisatie die mensen in één dag beter leerde skiën.

Ik heb ook veel evenementen mogen organiseren waaronder sport- en relatie-evenementen o.a. voor de hotelketens waar ik voor gewerkt heb. Het organiseren van een evenement geeft op de dag zelf, als alles of bijna alles blijkt te kloppen en het evenement een enorm succes blijkt, ook datzelfde euforische gevoel van winnen.

Wanneer mensen het gevoel van winnen ervaren komt er een stofje vrij in de hersenen. Dopamine is wat dat heerlijke gevoel van blijdschap veroorzaakt op het moment van winnen. Voelen dat je het kunt maakt dat je het ook de volgende keer weer zult doen of proberen. Dopamine is verslavend en zet mensen aan tot meer. Je begrijpt dat winnen op deze manier bijdraagt aan verbetering en gedragsverandering in positieve zin. Het zorgt bovendien voor meer zelfvertrouwen wat het makkelijker maakt het de volgende keer ook weer te doen en te kunnen.

Het is niet voor niets dat ik van training geven mijn werk heb gemaakt. Mensen ergens beter in maken roept steeds weer dat gave gevoel op wanneer iemand het echt pakt en ontdekt het te kunnen of er heel goed in blijkt te zijn. En ook tijdens teambuildingprogramma’s ontstaat het gevoel van winnen bij het team, het verandert daadwerkelijk iets in de chemie van de groep.

Het gevoel van winnen bij de deelnemers laten ervaren is inmiddels mijn persoonlijke missie geworden. Mensen het gevoel van winnen of onoverwinnelijkheid laten ervaren is naar mijn mening het hoogst mogelijke. Ik geloof dat het gevoel van winnen mensen het aller gelukkigst maakt, ontdekken dat je het (zelf) kunt! En het mooiste is dat er helemaal geen verliezer nodig is om jezelf een winnaar te voelen. Sterker nog, de meeste overwinningen zijn overwinningen op jezelf. Zoals de eerste keer alleen fietsen of autorijden, de eerste keer je werk zelf doen in je nieuwe baan, het eerste contract wat je binnenhaalt als verkoper, noem maar op. Stuk voor stuk momenten die je leven totaal veranderen omdat je vanaf nu iets ‘kunt’.

Iedereen heeft weleens een ‘winnend moment’ ervaren. Om een winnend moment te ervaren zul je zelf actie moeten ondernemen. Het gaat helaas niet vanzelf. Het overkomt je zelden. Een gezegde luidt ‘wie niet waagt die niet wint’ of in golftermen ‘never up, never in’. De meeste kans op het geweldige gevoel van winnen maak je wanneer jij zelf initiatief neemt, probeert, soms valt en weer opstaat. Het mooie is …. er schuilt in winnaar in iedereen. Dus kom in actie en (over)win (jezelf). Givability® kan je daarbij helpen!

Ik wens je zo veel mogelijk heerlijke gave winnende momenten in je leven en specifiek in je werk en je carrière.

Jeff Dadema
Partner | Trainer
Letsgoactive training groep

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *