Wijnkennis!

Het is alweer even geleden dat onderzoeksbureau Trendbox onder 500 mensen die regelmatig wijn drinken in restaurants een onderzoek uitvoerde (bron: Misset Horeca) Hierbij kwam het bureau tot de conclusie dat een derde deel van de gasten van een restaurant tussen de € 10 en € 15 meer wil betalen voor een goede fles wijn als de kelner er meer over weet te vertellen.

En het gaat om een gemiddelde dus er zijn gasten die beduidend meer willen betalen voor een echt goede wijn. Als de wijn nog lekkerder smaakt, draagt dit bij aan de beleving en het realiseren van het doel wat in veel gevallen een gezellige avond uit is, of een goed gesprek met een belangrijke klant in een comfortabele atmosfeer.

Huiswijn

Te makkeliijk wordt er vaak huiswijn verkocht want de gasten vroegen daar toch om. Ja, de gast vroeg er om maar waarom deed de gast dit? Wat is de reden dat de meeste gasten voor uw huiswijn kiezen? Simpelweg omdat je daar geen bult aan kunt vallen. De huiswijn is vrijwel altijd een milde wijn die zich gemakkelijk met de meest uiteenlopende gerechten laat combineren. Bovendien is de prijs van de huiswijn veelal beduidend lager als de wijnen op de wijnkaart. Tel daar bij op dat maar heel weinig gasten echt kennis van wijn hebben en het helemaal logisch dat de huiswijn uitkomst biedt. Want waarom een risico lopen een verkeerde wijn te kiezen en daar ook nog eens meer voor te betalen?

Wanneer een bedieningsmedewerker iets kan vertellen over de wijn, bijvoorbeeld waarom hij/zij die specifieke wijn aanbeveelt, dus waarom die wijn zo lekker is of zo goed bij de gerechtkeuze van de gast past) zal een gast natuurlijk eerder voor die specifieke wijn kiezen.

Helpen

De vraag is help je je gasten met het verkopen van een neutrale huiswijn of niet? Kun je als gastheer of -vrouw waarde creëren door een goed wijnadvies te geven. Natuurlijk! Heb je daar veel wijnkennis voor nodig? Nee zeker niet! Enige kennis volstaat. Je zult bijvoorbeeld moeten kunnen aangeven wat er zo lekker is aan die wijn en waar hij goed bij smaakt. Die basisinformatie is vrij eenvoudig te leren.

Advies

Laat alle medewerkers eens een wijn uitwerken, zich erin verdiepen en deze informatie met het team delen. Laat het ‘hoe verkoop ik deze wijn?’ en ‘waar past deze wijn goed bij?’ daar een hoofdrol bij spelen en stem met elkaar af hoe jullie de wijn gaan verkopen en maak vervolgens die ene wijn de special van de dag of week zodat er flink mee geoefend kan worden. Doe daarna hetzelfde met een volgende wijn. De hele wijnkaart in één keer met elkaar proeven in een proeverijvorm is leuk en gezellig maar weinig effectief. Veel beter kunt u de wijn laten proeven die die week centraal staat.
Een andere advies is: noem de huiswijn geen huiswijn maar zet deze gewoon als één van uw wijnen op uw wijnkaart.

Ik wens u een goede wijnomzet!

Jeff Dadema
Letsgoactive training groep

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *