Help je thuiswerkers!

Op de NOS-site kwam ik van de week een artikel tegen met als kop ‘Steeds meer thuiswerkers zitten erdoorheen’. Misschien zit je momenteel zelf ook thuis te werken of ben je de leidinggevende van een thuiswerkend team. Voor wie zelf thuis werkt zal herkennen dat het anders is.

Het begon goed en was eigenlijk best wel heel fijn zo lekker thuis achter je laptop. Maar verschillende factoren maken het toch niet zo fijn en daar kom je snel achter. Het lastigst is het wellicht als je terwijl je thuis aan het werk bent contante afleiding hebt van kinderen of andere huisgenoten. Misschien geef je jouw kind(eren) momenteel zelf les. Daarnaast is er de voortdurende informatie over het virus en de vreselijke taferelen in onze ziekenhuizen en de onzekerheid over de nabije toekomst. Ook hebben veel thuiswerkers last van werkdruk omdat ze het gevoel hebben dat ze minder doen dan normaal en daardoor gaan overcompenseren.

Belangrijk gegeven is dat wij mensen sociale wezens zijn, we willen graag communiceren, uitgedaagd worden, elkaar een hand geven en het is die interactie waar we blij van worden en waardoor we ons verbonden en gewaardeerd voelen. Ik heb momenteel op een dag verschillende ZOOM-meetings met relaties en onze trainers en hoewel het voor mij niet kan tippen aan elkaar fysiek te spreken en een hand te kunnen geven is het voor nu wel een heel goed alternatief. Ik zie dat steeds meer teams regelmatig online bij elkaar komen en er dan creativiteit ontstaat. Soms gebeurt dat spontaan en als dat niet gebeurt kun je dat een handje helpen door een vraag in de groep te stellen.

Dagelijks 15 minuten online samenkomen
Mijn advies is dagelijks een kwartier (langer mag natuurlijk ook als jullie de tijd hebben) te nemen dat je met je team online samenkomt. Dat is misschien vaker dan je normaal op het werk zou doen in die setting. Dat klopt en dat is nu ook nodig. Er komt veel op je af en dus ook op je collega’s. Samenkomen zorgt voor een veilige omgeving. Kies een vast tijdstip op de dag, dat zorgt meteen weer voor een stukje regelmaat en maakt dat iedereen er zijn/haar dag op in kan richten.

Bespreek tijdens de online meeting werk gerelateerde onderwerpen maar juist ook specifiek de problemen die eenieder ervaart en bedenk dan samen een oplossing. Laat zo’n meeting bij voorkeur geen saaie vergadering zijn daag je team uit met een vraag of korte brainstorm. Werk echt actief met elkaar. Denk daarbij aan dingen verbeteren en hoe we elkaar kunnen helpen. Misschien ook wel over hoe we elkaar ook buiten het werk kunnen helpen. Maak dus actief gebruik van het feit dat je nu iedere dag samenkomt. Zo houd je niet alleen je medewerkers betrokken, je team wordt hechter en er ontstaan minder spanningsklachten.

Ben je leidinggevende? Zorg dan dat je naast de teammeetings ook regelmatig individueel met iedere medewerker via beeld bijpraat. Weet wat er speelt en help je teamleden actief door deze bijzondere periode.

Veel succes weer!

En heb je een vraag of kan ik je helpen? Ik plan graag een 1-1 ZOOM met je in,
je kunt mij bereiken via jdadema@letsgoactive.nl

Jeff Dadema
Letsgoactive training groep

 

Binnenkort presenteren wij een aantal inspirerende online trainingen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *