Schatjes of lastpakken?

Heeft u er ook zo’n last van? Van kinderen in uw restaurant? Kinderen die rennen, niet naar u luisteren en evenmin naar hun ouders? Van ouders die niet meer letten op hun kinderen en geen gezag meer hebben? Hoe ga je om met kinderen in je restaurant, daarover wil ik het dit keer met u hebben.

Kinderen van nu

Kinderen van nu verschillen natuurlijk niet wezenlijk van uzelf toen u klein was. U wilde ook lekker spelen en liever niet braaf en stil aan tafel zitten. Misschien deed u dat wel, maar u wilde het eigenlijk liever niet. U keek op woensdagmiddag en in het weekend naar de TV, u keek dan naar het kinderprogramma, De film van Ome Willem, Ren je rot, Stuif ’s in, dat soort dingen.

Kinderen van nu kijken iedere dag en hebben tientallen kanalen tot hun beschikking. De snelheid van de programma’s is ook minimaal verdubbeld. Daarnaast heeft een gemiddeld gezin al snel een iPad of andere tablet en één of meerdere computers. Dan zijn er nog de spelcomputers en last but not least natuurlijk de smartphones die uw kinderen waarschijnlijk beter weten te bedienen dan uzelf. Ik zal laatst een kind van 1,5 jaar heel natuurlijk de ‘swipe’ beweging maken op een telefoon, om maar een voorbeeld te noemen. Wat ik ermee wil zeggen is dat er nogal wat meer prikkels zijn waar kinderen van nu aan worden blootgesteld. En dan verwachten we dat die zelfde kinderen in extase raken als ze van u een kleurplaat krijgen aangereikt.

Ouders hebben minder gezag

Ouders van nu werken niet meer op traditionele werktijden maar vaak langer en vaker. Nemen daardoor gemiddeld minder tijd voor het opvoeden van hun kinderen. Daarnaast is de hiërarchie de laatste decennia steeds minder geworden. Dat maakt dat ouders hun kinderen wel willen corrigeren maar dat het hen eenvoudigweg niet voldoende lukt. Juist in een vol restaurant wordt dat vaak pijnlijk duidelijk. Want daar kun je niet je stem verheffen en op je strepen staan, daar willen ouders het liefst dat niemand het waarneemt.

Prachtig idee

Ik kreeg onlangs de vraag van een dame die werkzaam is in de bediening van een restaurant waar regelmatig ouders met kinderen komen. Het restaurant maakt onderdeel uit van een groter geheel met daarin eveneens een echt op kinderen gericht familierestaurant. Juist daarom is het concept hier niet specifiek op kinderen gericht. Zij vroeg mij, hoe ga ik nu om met die kinderen want ik probeer van alles maar het lukt gewoon niet? Al pratend ontstond het idee om kinderen voortaan een hoofdrol te laten spelen en ze actief de etiquette te gaan leren. Het concept van het restaurant wordt dan ‘het restaurant waar kinderen leren hoe grote mensen tafelen’ o.i.d. Ik zie het helemaal voor mij met kinderen die een training krijgen en oefenen aan speciale kindertafels om het vervolgens aan tafel bij hun ouders toe te passen. Helemaal leuk en commercieel ook erg interessant. En er hoort natuurlijk geen friet met kroket bij maar echte grote mensen gerechten, maar dan in kleinere porties.

Hoe om te gaan met de kinderen van nu vergt anders denken

Ga anders denken! Vergeet de standaard kleurplaat en verplaats uzelf voor een moment in de kinderen. Zie uzelf weer even als kleine jongen of klein meisje. Loop denkbeeldig als kind door uw eigen bedrijf. Wat kunt u veranderen om het echt leuk te maken? En heb het lef het ook echt te doen. Regisseer de kinderbeleving! Maak kinderen belangrijk door ze een echt eigen programma te geven, compleet met welkom en gerichte aandacht en communicatie.

Kinderen willen best lief en braaf zijn, maar dan moet u ze wel wat te doen geven. Bedenk bijvoorbeeld een eenvoudig gerecht wat de kinderen helemaal zelf kunnen maken en waarvoor ze niet de keuken in hoeven, bijvoorbeeld Cupcakes versieren. Het liefst zijn ze er wel even zoet mee natuurlijk en mogen ze het zelf opeten als dessert of onderdeel van het dessert. U kunt ook denken aan een zandbak midden in uw bedrijf. Of laat kinderen serveerster spelen aan tafel bij hun ouders of aan de speciale kindertafels, zoals ze bijvoorbeeld doen bij Grand Café Turf in Hoorn. Gegarandeerd een hit!

Iets anders bedenken mag natuurlijk ook! Denk anders en maak het mogelijk. Stop met ergeren aan kinderen en niet-ingrijpende ouders en neem in plaats daarvan zelf het initiatief tot een super welkom voor kinderen in uw bedrijf. Kinderen blij, ouders blij en U blij!

Veel succes!

Jeff Dadema
Letsgoactive training groep
‘The Hospitality Company’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *