Einde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd!

Arbeidsovereenkomst Letsgoactive
Het is een gedachte die mij niet meer loslaat. Vooral omdat het volgens mij de oplossing is voor veel problemen op de arbeidsmarkt. Ga er even goed voor zitten en zie het voor je.

Op dit moment hebben we in Nederland een systeem dat vooral gericht is op de arbeidsovereen-komst voor onbepaalde tijd. Dat is toch wel de meest wenselijke vorm van een dienstbetrekking. Het geeft een zekere mate van garantie op werk en inkomen en banken gebruiken het om hypotheken en andere leningen te verstrekken. 
Veel mensen streven dan ook naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de overheid stimuleert dit actief met haar beleid. Met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ben je veilig is de gedachte. Maar is dat werkelijk zo? En, een hele andere vraag, kan deze onbepaalde tijd overeenkomst ook een sta in de weg zijn voor de verdere ontwikkeling van de arbeidsmarkt? Het is mijn overtuiging dat het laatste meer het geval is dan het eerste. In dit blog zet ik graag uiteen waarom we er goed aan doen de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde zo snel mogelijk volledig af te schaffen.

Heilig huisje

Ik besef dat het tegen het zere been van velen zal zijn en toch vind ik dat ik het moet zeggen. We moeten ophouden het vaste dienstverband als ideaal te zien. Het probleem is dat we vastzitten in ons denkpatroon. Eigenlijk heel logisch, want 95% van wat wij mensen doen is onbewust gekozen gedrag. De zekerheid van een vaste aanstelling voor onbepaalde tijd geeft rust en zekerheid. Dat klopt ook wel, maar geldt alleen voor de degene met zo’n overeenkomst. En die groep wordt alsmaar kleiner en kleiner. Momenteel loopt de werkloosheid terug, maar dat is vooral het gevolg van de groei van flexibele arbeid. Het huidige overheidsbeleid, bijvoorbeeld de Flexwet, is bedoeld om flexwerkers beter te beschermen en meer uitzicht te geven op dat o zo gewenste vaste arbeidscontract. Het tegendeel is waar, bedrijven nemen eerder afscheid van flexwerkers om te voorkomen dat zij ze in vaste dienst moeten nemen. De Flexwet biedt daarmee juist minder perspectief voor degene die het betreft. Ze verliezen eerder hun baan.

Niet meer van deze tijd

Werken anno 2016 is heel anders dan in 1970. Naar mijn mening wordt er nog teveel gekeken door een bril uit het verleden. De arbeidsmarkt verandert maar we blijven er op dezelfde manier naar kijken. Werk kan veel flexibeler en wie werkt er nog 30 jaar bij dezelfde baas? Naar mijn mening zal het flexibiliseren niet meer te stoppen zijn. De technologie gaat sneller en sneller en veel werk veranderd even zo snel mee. We moeten dus echt anders naar werk gaan kijken en wat mij betreft is daarbij één ding cruciaal, we moeten af van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wat zou er gebeuren als we de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd helemaal af zouden schaffen?

Leuk en passend werk voor iedereen

Wie mijn blogs vaker leest weet dat ik streef naar mensen een feestje te laten maken van hun werk. Dat kan echt bij ieder soort werk, van eenvoudig tot complex. Van laag in een organisatie tot aan de top. Ik geloof oprecht dat dit altijd kan. Blije medewerkers zijn bovendien 10% meer productief en 25% minder ziek. Het leidt dus tot een positieve flow. 
Volgens een onderzoek van Accenture uit 2012 is 58% van de werknemers is echter niet gelukkig met zijn werk of huidige werkgever. Dat zijn heel veel mensen. Toch blijven de meesten zitten waar ze zitten vanwege de zekerheid van hun vaste dienstbetrekking en daarmee hun inkomen. Als je al jaren ergens werkt, met alle verworven rechten van dien, is het vaak lastig elders betere arbeidsomstandig-heden te vinden. Zeker in deze tijd waarin niet meer alles zo vanzelfsprekend is.
Schaffen we de overeenkomst voor onbepaalde tijd af dan zullen medewerkers minder blijven hangen in een bedrijf of functie waar ze niet gelukkig van worden. Wanneer er geen sprake meer is van zekerheid opgeven voor onzekerheid zal dat het switchen van baan aanzienlijk aantrekkelijker maken. Mensen zullen eerder kiezen voor het werk wat ze leuk vinden bij de organisatie waar ze graag willen werken en kunnen zo weer echt ‘een feestje maken van hun werk’. Er zal een natuurlijke doorstroming in functies gaan plaatsvinden. Bijkomend voordeel is dat bedrijven meer werk zullen maken ervoor te zorgen dat zij de leukste organisatie zijn om voor te werken zodat medewerkers voor hen kiezen in plaats van voor de concurrent.

Betere kansen voor ouderen en jongeren

We hebben in Nederland een enorme groep ouderen die lastig aan de slag komt. Veelal werkloos geworden als gevolg van een reorganisatie zoeken zij tevergeefs naar een nieuwe leuke uitdaging. Maar die uitdaging is er voor velen nu dus niet. Zonder de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn de kansen voor deze groep aanzienlijk groter. Er is meer doorstroming en wanneer er voor organisaties geen strop om de nek meer in het vooruitzicht is van een vast dienstverband, waar je moeilijk meer vanaf komt zonder grote schade te leiden, zullen zij sneller investeren in medewerkers en meer mensen aannemen. Sterker, we zullen in staat zijn vele nieuwe banen extra te creëren. Dat laatste is natuurlijk niet alleen goed voor de oudere werknemers maar voor alle medewerkers. Er ontstaan meer startersplekken voor jongeren. En ook hier geldt dat een bedrijf makkelijker investeert als er geen bedreiging op de loer ligt.

Voordelen voor organisaties

Tegelijk met het afschaffen van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgen organisaties het voordeel af te kunnen van een medewerkers als deze niet goed (meer) functioneert of niet meer past bij de organisatie. Het is natuurlijk eigenlijk van de zotte dat het bedrijfsleven verplicht is mensen in dienst te houden of enorme bedragen te betalen wanneer zij afscheid willen nemen van een werknemer die niet functioneert. Het wordt mogelijk onbeperkt contracten af te sluiten en voorwaarden opnieuw te bespreken. Ook dat zal leiden tot een hogere productiviteit. 
Veel kleine organisaties nemen nu geen mensen in dienst omdat ze bang zijn voor de gevolgen op langere termijn. Door het afschaffen van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, met alle garanties die daarbij horen, is dat gevaar weg en zullen zij sneller mensen aannemen. Er ontstaan dus meer arbeidsplaatsen en de werkloosheid daalt. 
Schijn zelfstandigen kunnen weer gewoon een baan aannemen en ZZP-ers die zelfstandig willen zijn worden niet meer voor nep aangezien. Er is geen noodzaak meer voor hen om via ingewikkelde constructies te bewijzen moeten of je wel echt ondernemer bent. Iets wat veel ZZP-ers als zodanig ervaren met de nieuwe wet DBA.

Conclusie

De arbeidsmarkt zal zonder overeenkomsten voor onbepaalde tijd beter af zijn omdat mensen minder worden tegenhouden van baan te wisselen vanwege de zekerheden. Ze kunnen zo gaan werken bij de organisatie waar zij zich goed voelen. Er zal een natuurlijke, veel betere, doorstroming ontstaan. Ouderen krijgen daardoor weer echte kansen op werk en ook jongeren kunnen makkelijker instromen. Organisaties kunnen werken met wie goed bij hen past en zijn niet meer gedwongen te blijven werken met mensen die niet gemotiveerd zijn of niet meer passen bij de bedrijfscultuur.
Schijn-ZZP-ers zullen er niet meer zijn. Er is tenslotte geen noodzaak meer voor organisaties ze niet op de loonlijst te zetten. ZZP-ers hoeven niet meer te worden ontmoedigd door de overheid en worden gewoon weer respectabele zelfstandigen die zorgen voor innovatie en waar we trots op kunnen zijn dat we ze hebben.

De voordelen lijken zo talrijk dat het de moeite waard is hier eens goed naar te kijken.

Jeff Dadema
Letsgoactive training groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *